Luftforurening i barndommen hænger sammen med skizofreni

Vokser man op i områder med meget luftforurening, er man i større risiko for at udvikle skizofreni. Om forureningen bidrager til sygdommen, er endnu umuligt at sige. Det er konklusionen i et nyt studie fra det danske psykiatriprojekt, iPSYCH

Forskerne ved ikke på nuværende tidspunkt, om luftpartiklerne i sig selv overhovedet bidrager til skizofreni.
Forskerne ved ikke på nuværende tidspunkt, om luftpartiklerne i sig selv overhovedet bidrager til skizofreni. Foto: Unsplash

Luftforurening påvirker det fysiske helbred, og nu konkluderer et forskningsresultat, at det også påvirker det psykiske helbred. Undersøgelsen, som kombinerer genetiske data fra iPSYCH med luftforurenings-data fra Institut for Miljøvidenskab viser, at børn, der bliver udsat for et stort niveau af luftforurening, mens de vokser op, har en øget risiko for at udvikle skizofreni.

”Studiet viser, at jo højere niveau af luftforurening, des højere risiko for skizofreni. For hver stigning i det daglige gennemsnit på 10 µg/m3 (koncentrationen af luftforurening pr. kubikmeter) øges risikoen for skizofreni med cirka 20 procent. Børn, som er udsat for et gennemsnitligt dagligt niveau på mere end 25 µg/m3 har cirka 60 procent større risiko for at udvikle skizofreni sammenlignet med dem, der er udsat for mindre end 10 µg/m3 , forklarer seniorforsker Henriette Thisted Horsdal, som står bag undersøgelsen.

For at sætte de tal i perspektiv er livstidsrisikoen for at udvikle skizofreni cirka to procent, det svarer til, at to ud af hundrede personer udvikler skizofreni gennem livet. For personer der er eksponeret for lavest niveau af luftforurening, er livstidsrisikoen knap to procent, mens risikoen for personer eksponeret til højeste luftforurenings-niveau er livstidsrisikoen cirka tre procent.

Kender ikke årsagen

Studiet inkluderede i alt 23.355 personer, hvoraf 3.531 udviklede skizofreni, og selvom forskerne viser en øget risiko for skizofreni, når niveauet af luftforurening i barndommen stiger, kan de ikke udtale sig om årsagen.  

Resultaterne fra studiet er netop offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift JAMA Network Open.

”Man er også i større risiko for at udvikle skizofreni, hvis man har en højere genetisk tilbøjelighed for sygdommen. Vores data viser, at disse sammenhænge er uafhængige af hinanden. Sammenhængen mellem luftforurening og skizofreni kan ikke forklares med højere genetisk risiko hos personer, der vokser op i områder med høj luftforurening,” fortæller Henriette Thisted Horsdal om studiet, der er det første af sin slags, som kombinerer luftforurening og genetik i forhold til risikoen for at udvikle skizofreni.

Studiet inkluderede i alt 23.355 personer, hvoraf 3.531 udviklede skizofreni, og selvom forskerne viser en øget risiko for skizofreni, når niveauet af luftforurening i barndommen stiger, kan de ikke udtale sig om årsagen. Derfor er det nødvendigt med yderligere studier for at kunne sige noget om årsagen til denne sammenhæng understreger forskeren.

Bag om resultatet

Kontakt

Seniorforsker Henriette Thisted Horsdal
Aarhus Universitet, Center for Registerforskning
Tlf.: 87 16 60 35
horsdal@econ.au.dk