Videnskabsetisk komité reagerer på kritik af iPSYCH

De videnskabsetiske komitéer for Region Midtjylland har vurderet kritik bragt i DR-programmer af forskningsprojektet iPSYCH på Aarhus Universitet. Komiteen afviser kritikpunkterne.

Bygningsfacade

Forskningsprojektet iPSYCH’s videnskabsetiske grundlag er den samlede godkendelse af projektet, som De videnskabsetiske Komitéer for Region Midtjylland gav forskningsprojektet første gang i 2012.

Det fastslår De videnskabsetiske Komitéer for Region Midtjylland efter at have behandlet en række spørgsmål fra DR, der gennem flere udsendelser i DR og i artikler på DR’s hjemmeside har rejst kritik af iPSYCH-projektet.

Her er det blandt andet blevet fremført, at et konkret studie fra 2016 om valgdeltagelse blandt mennesker med psykiske lidelse og udviklingsforstyrrelser angiveligt skulle være uden for det formål, der i 2012 blev givet tilladelse til.

Komitéen når imidlertid frem til, at ”delprojektet vedrørende valgdeltagelse er indenfor den godkendte protokol.”

I DR’s omtale er det også blevet kritiseret, at iPSYCH ikke som oprindeligt planlagt har nedsat en etisk rådgivningsgruppe.

I sin vurdering lægger komitéen vægt på, at den planlagte etiske rådgivningsgruppe ”skulle arbejde med fremtidige etiske problemstillinger, som forskningsresultaterne fra projektet kunne medføre.” (Komitéens fremhævninger). Dermed kunne rådgivningsgruppen ikke betragtes som ”den etiske forudsætning for godkendelse af projektet,” anfører komitéen.

Desuden anerkender komitéen, at iPSYCH i stedet har arbejdet med de etiske implikationer ved blandt andet at indgå i samarbejder og drøftelser om disse spørgsmål i både danske og internationale sammenhænge.

Komitéen finder det dog kritisabelt, at iPSYCH-projektet ikke tidligere har meddelt og søgt godkendelse til denne ændring i protokollen, hvilket iPSYCH også i sit høringssvar op til behandlingen i komitéen har beklaget.

Komitéen foretager sig ikke yderligere i sagen, da man også lægger vægt på, at ”… var ændringerne blevet anmeldt rettidigt til komitéen, var de højest sandsynligt blevet godkendt.”

De videnskabsetiske Komitéer for Region Midtjylland fastslår, at iPSYCH er et vigtigt projekt, der har medvirket til en større forståelse af psykiatrisk sygdom.